Skjortan – vår bästa vän

skjorta_357907226

Alla vet ju säkert hur mycket vi använder skjortor. De har blivit som ett av grundplaggen för västvärlden, och många andra delar av världen dessutom. Vi använder skjortor i så många olika tillfällen, allt från formella tillställningar som bröllop och galor till besök på stranden och alla möjliga andra informella tillfällen.

Den moderna skjortan, det vill säga den utformning vi ser idag med knäppning framtill, blev faktiskt populära först efter andra världskriget, även om modellen fanns sedan långt tidigare. När det så småningom började försvinna att folk bar väst till kostymen skedde även en liten förändring med skjortan som vi är van att se idag: man började nämligen att sy fast små fickor på den för att kompensera för fickorna som västen hade.

Skjortan var ju länge ett plagg som bars av män, och nästan endast av kvinnor i uniformer. Men idag är skjortan helt unisex, även om de nog oftare bärs av män än kvinnor. Man ser ju trots allt oftare män som modell för dessa plagg än kvinnor.

Ett ord som ibland slängs runt hejvilt när det kommer till kläder är termen skräddarsydd. Detta är ju såklart ett plagg som är tillverkad av en skräddare och passar kunden precis. Man ska dock vara lite misstänksam när folk talar om skräddarsydda skjortor, för det är tydligen ingen i Sverige som gör detta. Vad man istället gör är en så kallad måttbeställning där man tar måtten på kunden och skickar dem till en fabrik som då syr upp dem. Det kan ju vara desamma för kunden, men per definition är de inte längre skräddarsydda eftersom skräddaren själv inte sydde upp dem.

Dagens skjortor behöver dock inte vara skräddarsydda, eller måttbeställda, för att man ska kunna hitta en som passar. Efterfrågan, och därmed även utbudet, på skjortor är så pass hög att det finns massor med olika modeller och storlekar där ute. Det kanske kan ta lite tid att hitta rätt om man har en lite ovanligare storlek, men det finns nästan garanterat någonstans.