Mode ska vara tillgängligt för alla

Mode är någonting som alla ska kunna ta del av, men det är svårare för vissa grupper av människor. Somliga har utmaningar som majoriteten inte behöver tänka på, eller kanske ens är medvetna om. Men de , precis som alla andra, förtjänar att kunna hitta kläder som sitter perfekt.Det är bland annat svårt för människor med kraftig övervikt samt människor med handikapp av olika slag. Enligt Funka finns det runt 150 000 personer som sitter i rullstol i Sverige idag och många gånger har de svårt att hitta kläder som sitter bra. Enligt Folkhälsomyndigheten lider hälften av vår befolkning av övervikt och runt 15 % så pass stor övervikt att det kallas fetma. Även personer med övervikt och fetma kan ha svårt att hitta moderiktiga kläder som sitter bra. Modebranschen är helt enkelt orättvis.

Kläder för storvuxna personer

Det är inte alltid så lätt att hitta kläder som storvuxen, men vi vill ändå säga att en del modeskapare blivit mer generösa i storleksväg. Dressmann har till exempel speciella butiker för män med stora storlekar och många butikskedjor har speciella avdelningar med kläder för de med större storlekar. Dock hade det varit önskvärt att det inte skulle göras någon skillnad på kläder oavsett vilken kroppsbyggnad du har. På så sätt hade alla kunnat klä sig precis hur de vill oavsett storlek. Mode bör göras tillgängligt för alla då vi nu lever i en tid som kantas av en kamp för jämställdhet.

Kläder för rullstolsbundna personer

Rullstolsbundna människor har också svårt att hitta mode som sitter bra, men det finns de som (satsar på att ändra detta). I Sverige finns bara en butik som är speciellt inriktad på kläder för rullstolsbundna, vilket är diskriminering mot de som sitter i rullstol. Alla har rätt att klä sig snyggt, att kunna besöka en butik och känna på material och köpa kläder som sitter bra utan att det kostar skjortan. Målet för de som vill ändra på det här är att göra kläder tillgängliga för rullstolsbundna i allt större utsträckning, för att de ska ha de möjligheter som andra har.